Når verden åbner igen, og det er ved at være tid til at finde kufferten frem, så er det måske en god idé at undgå de allermest turistbefængte storbyer. Hvis du, ligesom undertegnede, er frankofil, så trækker store byer som Paris og Lyon måske, men det kan være en fordel at vente med at besøge dem, til de fleste har fået stillet deres rejselyst.
I stedet kan du besøge Toulouse, som ligger i Sydfrankrig lige ved grænsen til Andorra. Med sine næsten 500.000 indbyggere er den langt fra at være en lille landsby, men er alligevel kendt for at have bevaret sin landsbyfølelse.
Og Toulouse har masser at byde på – blandt andet hele tre seværdigheder fra UNESCO’s verdensarvsliste. Her får du en lille guide til 5 steder i byen du må og skal se.
1. Den lyserøde by
Toulouse er kendt under navnet ”La ville rose” – altså den lyserøde by. Dette skyldes at brændte, røde sten i mange år var de primære byggematerialer til byens mange bygninger. Den har derfor et lyserødt skær, som særligt kan nydes fra storcenteret Galeries Lafayette. Her kan du, i bedste Illum Rooftop stil, bevæge dig op på taget af centeret, hvor du kan nyde en drink mens du spejder ud over de lyserøde bygninger. Det kan anbefales at gøre det ved solnedgang, hvor solens sidste stråler i samspil med de røde sten skaber et helt særligt skær over byen.
2. Canal du Midi
Den første attraktion på UNESCO’s verdensarvsliste er Canal du Midi. Den 240 kilometer lange kanal forbinder flere af områdets store floder. Mange husbåde sejler gennem kanalen for at nyde dens ro og ruten gennem flotte, gamle franske byer. Mange steder på ruten vokser træerne ind over kanalen og danner et grønt tag, som er flot både forår, sommer og efterår.
3. Museumsverdenen
Der findes ikke ét museum i Toulouse der skal fremhæves over de andre. Elsker du at bruge dagene på langsom gang rundt på museer, kan du roligt sætte et par uger af til at besøge Toulouse. Her finder du nemlig både Muséum de Toulouse, som er et af Frankrigs mest betydningsfulde naturhistoriske museer, og Les Abattoirs – et museum for moderne kunst, som er beliggende i et nedlagt slagteri. Og nå ja, så finder du også alt derimellem.
Mange af byens øvrige museer har desuden luft- og rumfart som tema, som hyldest til byens betydning for netop disse områder.
4. La basilique Saint-Sernin
Endnu en seværdighed på UNESCO’s verdensarvsliste er La basilique Saint-Sernin – en stor kirke i romansk stil. Kirken er kommet med på listen, idet den er en del af Ruten til Santiago de Compostela – også kendt som Caminoen. Ruten – som i virkeligheden er flere ruter – fører til byen Santiago de Compostela, hvor apostlen Jakob, skytshelgen for alle pilgrimsvandrere, efter sigende ligger begravet. Mange pilgrimme passerer altså den franske kirke på vejen og alene derfor er den et besøg værd.
5. Université de Toulouse
Toulouses eget universitet blev bygget helt tilbage i 1229 og er dermed et af verdens ældste. Til at starte med var teologi det eneste fag, man kunne studere, men senere kom også jura og medicin til. De store bygninger og al deres historie er derfor noget de fleste turister slår et smut forbi
Det occitanske sprog
Sproget i Toulouse er selvfølgelig fransk, men for at føje til charmen taler de fleste occitansk. Det gamle, gallo-romanske sprog nedstammer fra det gamle Romerrige, og minder om fransk. Det er delt op i tre hoveddialekter der tales i blandt andet Frankrig, Italien og Spanien, og er endnu ikke officielt anerkendt i Frankrig. Det siges, at det catalanske sprog, som er at finde i Spanien, tidligere var en del af det occitanske sprog. Det er det ikke længere, men er nu det sprog der minder mest om occitansk.
Hvornår er det bedst at rejse til Toulouse?
Vejrmæssigt er Toulouse en taknemmelig by at befinde sig i. Sommermånederne bliver varme – indimellem rigtig varme. Faktisk er der meldt om helt op til 40 grader i juli og august. Normalt ligger gennemsnitstemperaturen i sommermånederne dog omkring 25-27 grader. Det der gør Toulouse overkommelig at være i alligevel, er den forholdsvis store mængde nedbør, som byen årligt får.
Hvis du elsker byfester, så er der også rigeligt at tage af i Toulouse. I sommermånederne afholdes sommerfestivalen Toulouse d’Été hvor forskellige musikgenrer fylder byen i flere uger i streg. Pop-up koncerter afholdes desuden rundt omkring, både i parker og i de mange historiske bygninger.
I efteråret fejres de lokale occitanere med en længere festival som både indeholder musik, debatter og smagsprøver fra det occitanske køkken.
For juleelskerne er Toulouse også stedet. Her afholdes nemlig et stort julemarked kaldet Le Marché de Noël. Udover de ting du typisk finder på et julemarked – det være sig skøjtebaner, varme drikke eller lokalt håndværk – er der også rigeligt med lokale oste og vine at finde.
Transport
Transporten rundt i Toulouse er ikke vanvittigt kompliceret. Ligesom Paris har de et veludviklet metronet, som fører dig rundt i byen, under jorden. Desuden har de en lang række buslinjer, som forbinder dig med de steder, hvor metroen ikke kan hjælpe. Og som en sjældenhed har Toulouse ikke kun metro, men også en sporvogn, der kører rundt i byens gader. Dette gør transporten i byen let, men medfører derudover at turister skal se sig for en ekstra gang.
Som så mange andre byer er Toulouse også kommet med på bølgen af cykeludlejning. For en del år siden åbnede det første firma, som udlejede cykler inde i byen, og det er derfor også muligt at cykle rundt til alle seværdighederne. Det er dog i Toulouse, som i resten af Frankrig, en god idé at være lidt ekstra opmærksom i trafikken, da en del franskmænd har inkorporeret det typiske franske temperament i deres kørsel også.
Kulinariske oplevelser i Toulouse
Når du er mæt af seværdigheder og den rigtige sult i stedet melder sig, er der et væld af restauranter at besøge. Mange typiske, franske specialiteter er at finde på menukortene – blandt andet creme brulée og escargots. Vi skal dog advare ekstra modige foodies om, at sidstnævnte betyder snegle.
Har du lyst til at smage på det lokale køkken, er her også et par anbefalinger. Prøv at styre uden om de værste turistfælder og find nogle mindre restauranter, hvor mange af de lokale kommer. Her kan du blandt andet prøve den lokale pølse, saucisse de Toulouse, som meget simpelt er lavet af gris, salt og peber.
Også cassoulet Toulousain kan anbefales. Denne simrende gryderet består af grisekød og hvide bønner, og har været populær i byen i mange år. Lad dig ikke skræmme af det mindre appetitlige udseende, som jo oftest gælder for gryderetter – det smager faktisk virkelig godt.
Efter maden kan du passende tage en slentretur i byens gader, hvor der også er rigeligt at kigge på, hvis du er bare en smule interesseret i arkitektur. Så generelt byder Toulouse på noget for enhver smag.