Portræt: Fodboldklubben Toulouse FC

I denne artikel zoomer vi helt tæt på fodboldklubben Toulouse FC, der har haft flere store profiler på holdet, hvor én af de mest velkendte er legendemålmanden Fabian Barthez, der også tidligere stod for Frankrigs A-landshold.

Toulouse FC er en professionel fodboldklub med tilknytning til den franske by Toulouse. Klubben har eksisteret siden 1970, og lige nu spiller de i anden division i fransk fodbold. FC Toulouse har været springbræt for flere verdenskendte fodboldspillere, heriblandt målmand Fabian Barthez og landsholdsspiller André-Pierre Gignac. Klubben er i dag ejet af RedBird Capital Partners.

Historien bag Toulouse FC

I 1967 solgte den daværende, lokale fodboldklub, som også gik under navnet Toulouse FC, alle sine spillere, og pludselig stod byen Toulouse uden et fodboldhold. I 1970 blev der startet en ny klub: Union Supportive Toulouse. Den nye fodboldklub spillede i røde og gule trøjer, og startede med at spille i anden division.

Efter ni år som Union Supportive Toulouse fik klubben det gamle navn tilbage, og blev til det Toulouse FC, som vi kender i dag. I samme omgang skiftede de til farverne lilla og hvid, og de gik under kælenavnet “Les Violets”, som betyder “De lilla”. Trøjerne farve refererer til Toulouse, der i Frankrig er kendt som “den violette by”. I de følgende år havde klubben store sejre, og de spillede blandt andet med målmanden Fabian Barthez.

I 1994 vælger Fabian Barthez at forlade holdet, og årene derpå har klubben svingene succes med skiftende placeringer i første- og anden divisionen. I 2001 får Toulouse FC en ny ejer: Olivier Sandran. Han sørger for, at fodboldklubben genvinder sin professionelle status i toppen af fransk fodbold.

I 2007 kommer Toulouse FC til tredje kvalifikationsrunde i 2007-08 UEFA Champions Leagues. De taber 5-0 til Liverpool. I 2008-09 kommer Toulouse FC på fjerdepladsen i den franske første division. Spilleren André-Pierre Gignac bliver topscorer, og udtaget til det franske landshold. I 2015-16 var klubben lige ved at få nedrykning fra første til anden division, men de vandt i sidste øjeblik 3-2 over Angers.

Toulouse FC i dag

I 2020 blev klubbens træner Antoine Kombouaré skiftet ud med Denis Zanko efter. Toulouse FC havde tabt ti kampe i træk, og det blev besluttet, at der skulle nye kræfter til. I samme år blev klubben rykket ned i anden division, da man blev nødsaget til at slutte sæsonen tidligere på grund af coronavirus pandemien. I 2021 blev klubben opkøbt af RedBird Capital Partners.

Klubbens største rivaler er Girondins de Bordeaux, og de to fodboldklubber har en årlig kamp imod hinanden: Derby de la Garonne. Rivalskabet skyldes, at begge fodboldklubber ligger i de store byer tæt på floden Garonne, og den årlige kamp er også opkaldt efter floden. Derby de la Garonne blev afholdt for første gang i 1946.

I dag har Toulouse FC-fodboldspillere fra forskellige steder i verden, og heriblandt to danskere på deres hold: Rasmus Nicolaisen og Mikkel Desler. Den nuværende træner hedder Phillippe Montainer, og klubbens præsident er Damien Comolli.

Vil du gerne se Toulouse FC spille kamp?

Klubben spiller alle sine hjemmebanekampe på Stadium De Toulouse. Der kan være omkring 35.000 tilskuere, og det er almindeligvis ikke et problem at få billetter. Der er flere hjemmesider, som distribuerer billetter, men hvis du opholder dig i Toulouse, kan du også købe billetter i shoppingcenteret MIDICA, hvor Toulouse FC har et outlet.

Hvis du er i Toulouse og beslutter dig spontant for at se en kamp, kan du selvfølgelig også købe billetter på Stadium. Billetkontoret på Stadium De Toulouse åbner altid et par timer inden den næste kamp starter. Hvis du gerne vil se en kamp i lokale omgivelser, men ikke vil på stadion, kan du med garanti også finde en bar, som viser kampen på et TV.